Proffessor Johan Anselmsson


Jag sände följande text till Kristianstads kommun 211003, vilket jag ber dej att också sända vad du tycker och hur vi skall rädda vårt Kristianstads centrum med dess unika kulturarv.

https://www.kristianstad.se/sv/bygga-bo-och-miljo/samhallsutveckling-och-hallbarhet/stadskarneutveckling/utveckling-av-stora-torg/

Det får inte göras ett bilfritt Stora Torg eller Kristianstads centrum, om vi vill centrum skall överleva och möjligheter att förvalta vårt unika kulturarv.
Torget för gärna stängas av vid unika arrangemang.
Mycket bra med en kontinuerlig medborgaredialog under hela mandatperioden.

Våra politiker borde också alltid vara närvarande vid dessa tillfällen.

Här kan du gärna lämna olika dina åsikter om hur Kristianstad centrum kan bli bättre. https://kristianstadcentrum.blogspot.com/p/frageformular-hur-du-upplever-att.html

Läs gärna och ta till er av en mycket erfaren professor just när det gäller stadskärnor.
På tal om Stora Torg och tillgängligheten i Kristianstads centrum.

Mycket läsvärt för Kristianstad som skrevs redan 2011 av Professor Johan Anselmsson 3 jan 2011, vilket fortfarande gäller och är ännu mer aktuellt.

På tal om Stora Torg och tillgängligheten i Kristianstads centrum

Mycket läsvärt för Kristianstad som skrevs redan 2011 av Professor Johan Anselmsson 3 jan 2011, vilket fortfarande gäller och är ännu mer aktuellt.

 Hej Olle, Roligt att höra av dig och jag är glad om debatten kan rädda några stadskärnor. Mycket av det som skrivits i tidningarna har så klart förvrängts lite. Media har plockar upp gågatorna och bilar i centrum, trots att det finns mer.

Jag tror det mest allvarliga är att kommunerna/stadskärnorna kan göra vad de vill så länge att de slipper konkurrens. Jag känner till Kristianstads situation och det gör de stora utvecklarna av köpcenter också. Jag misstänker att tiden snart är mogen för att etablera ett stort och tillgängligt center i anslutning till Kristianstad. Med mogen menar jag att folkmängden och vanan för närliggande kommuninvånare att ta sig till Kristianstad finns, samtidigt som stadskärnan blir mindre och mindre tillgänglig.

Jag tror att kommunala politiker, tjänstemän såväl som medborgare ser idealet i en trafikfristadsidyll, en mötesplats för alla kommuninvånare med liv och rörelse. MEN tyvärr, när ett tillgängligare centrum som gör det enklare att shoppa, lasta och ta sig till och ifrån dyker upp, ja då väljer man shopping på det externa centret istället. Motivet är att man sparar tid, tid som man kan använda hemma med familj och bekanta. När det precis som i fallet Lund (Nova Lund) också i en andra våg etableras lågpris varuhus i anslutning till köpcentret, då har vi inte bara tillgänglighet, de stora kedjorna utan även lågpriskedjorna på plats.

Då blir det svårt att backa bandet. Den externa handelsplatsen blir lika tillgänglig för anställda utanför som inom den egna kommunen. Arbetsplatserna och de unika butikerna försvinner inne i stan och centrum blir i allt högre utsträckning bara attraktivt för turister. Då de unika butikerna försvinner finns det inte heller någon anledning för turister att shoppa och turistintäkterna sinar.

Lösningen är alltså att inte gå för långt. Att hålla stadskärnan tillgänglig och stoppa konkurrensen(de externa centren) med deras egna metoder. Om stadskärnan är tillgänglig, då finns det ingen unik fördel för de externa köpcentren. Saker som funkar är att minimera gågatorna till en eller ett par gator (undvik parallella gågator etter korslagda gågator). Drottninggatan i Stockholm där kör det att parkera på gator som korsar gågatan med bil eller att parkera på parallellgator). De flesta har inte tid för längre shoppingpromenader eftersom man ofta bara handlar en eller två saker när man shoppar – tänk själv vem orkar gå i 230 minuter för att köpa en ny skokräm och skoborste? På helger bör man kunna öppna torg och skolgårdar för parkering – och man kan ta bra betalt. Parkering som ligger nära och är under bar himmel är perfekt. Många städer samlar festivaler eller liknade till en enda vecka. Bryt upp den på hela året och lägg den varje långlördag.. Värna om miljön genom att se till att det finns cykelställ nära gågator och handel.

Om ställen är fyllda redan en timme före öppning då är det för lite. OBS, gågator där man får cykla är inga riktiga gågator som ska gynna handdel och möten. Om du vill får du gärna klippa in delar av detta mail i din blogg.
PS. jag känner till Kristianstad.

Mvh Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar